ARS Danışmanlık Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, HaberTürk Gazetesi köşesinde yer aldı. HaberTürk Gazetesi Yazarı Serpil Yılmaz ile tahsilat hakkında sohbet etti.
Tahsilat tuzağına düşmeyin. Şirketlerin 90 günü aşan alacakları, 2015 yılında 8 kat artınca “dolandırıcılara” gün doğdu. ARS Danışmanlık Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, işini “alacak yönetimi” olarak tarif etti. Ayrıca komisyon karşılığı alacak tahsilatı yapmaya soyunan kötü niyetli kişiler var. Bunlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.
Zaten ticaret sistemimizde “dikkatten” başka, mağduru koruyacak kalkan fazlaca yok. Şirketler şeffaf ve kurumsal değil. Ekonomi kayıtdışı. Bununla birlikte finansal veriye erişim sınırlı. Resmi dokümanlar yerine at pazarlığıyla ticaret geleneği sürüyor. Arslan, alacakların tahsilatı konusunda başlarından geçen bir olayı aktarıyor. Bir müşterimizi Gana’dan telefonla aramışlar. Bana 1 milyon dolar miras kaldı. Ancak bunu alabilmem için gerekli olan, 30 bin dolarlık mahkeme masrafını ödeyemiyorum. Siz mahkeme masrafını ödeyin. Alacağım paranın yüzde 2ü’sini alın’ demişler.
Konuyu araştırdık. Tümüyle sahte evraklarla düzenlenmiş bir dolandırıcılık faaliyeti çıktı. Teklifin saçmalığı çok belli değil mi? Karşı taraf bunu nasıl ciddiye alıyor? Şeklinde sorduğumda HaberTürk Gazetesi köşeme şu cevabı veriyor Sayın Arslan; “Öyle işçilik yapılmış ki, sahte banka hesapları, miras belgeleri bile düzenlenmiş” yanıtını veriyor.
ARS DANIŞMANLIK GENİŞ BİR TAHSİLAT PORTFÖYÜ YÖNETİYOR
ARS Danışmanlık, ihracatçı ve ithalatçı firmaların alacaklarının tahsilatında, mahkeme yerine “dostane çözüm” üretme modelleri uyguluyor. Genellikle 5 bin dolar ile 200 bin dolar arasındaki alacaklara yoğunlaşıyor. Dünyanın 155 ülkesindeki partnerleri ile karşılıklı olarak “alacak yönetimi” işbirliği yaptıklarını söylüyor Arslan. Dünyanın en önde gelen üniversitelerinden Harvard’dan tutun da, yurtdışındaki ve Türkiye’deki hastanelere kadar geniş bir “tahsilat portföyü” yönetiyor.
Harvard’da okuyan bir gencin iyi iş bulma kapasitesine sahip. Bunun yanı sıra, ailesinin de büyük olasılıkla varlıklı olduğunu söylüyor. Tahsilat güçlüğünün nereden kaynaklandığını anlamaya çalışıyorum. HaberTürk Gazetesi köşeme açıklama yapan Arslan “Bazen iletişim problemleri oluyor, adreslere ulaşılamıyor. Ya da ekonomik sorunlar nedeniyle borçlar öteleniyor” yanıtını veriyor. Açıkçası Harvard gibi eğitim çıtası yüksek bir üniversitede okuyacak kadar başarılı olmasına karşılık, Türkiye’de ekonomik zorluklar yaşayan bu gençleri merak ediyorum…
AYŞE BURCU ARSLAN KİMDİR?
Arslan, 2007 yılında farklı kültürler arası ticarette yaşanan problemler için danışmanlık yaptı. Ayrıca bu konularda çözümler üzerine çalıştı. Hollanda’da başladığı kariyerini, 2011 yılında Türkiye’nin ilk “uluslararası tahsilat ofisini” kurarak sürdürmüş. ARS Danışmanlık, Türk firmalarına, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye hizmet veriyor. Ayrıca dünyanın birçok ülkesindeki ticari faaliyetlerinden doğan alacakların takibini yapıyor. Bunun yanında alacak yönetimini uluslararası standartlar ve hukuk kuralları çerçevesinde icra ediyor. Kısacası Ayşe Burcu hanım firması ile danışmanlık ve avukatlık hizmetleri sunuyor.
ARSLAN, Uluslararası Ticari Alacaklar Derneği (ACQ ve Avrupa Tahsilatlar Ofisi Dernekleri Federasyonu (FENCA) üyesidir. “Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren dernek olmadığı için federasyona şirket olarak biz üyeyiz. Ayrıca 85 ülkede temsilcilikleri bulunan Avustralya merkezli GCS Grubu’nun da Türkiye temsilcisiyiz” diyor.
Son 5 yılda 35 bin dosya takip eden ARD, bugüne kadar 24.5 milyon TL’nin tahsilatını gerçekleştirmiş. Arslan, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur. Yüksek lisansını Hollanda’daki Tilbirg Üniversitesi’nde “Organizasyonlarda Kültürel Çeşitlilik Yönetimi” üzerine tamamlamış. Master tezini de; Türk Hava Yolları’nın, ulusal bir havayolu şirketi olarak global marka açılımı vizyonu üzerine vermiş. Arslan, son 2 yıldır Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde tahsilat sorunlarının arttığını vurguluyor. Afrika pazarında “Cemaat”; Libya, Irak, Mısır, Suriye gibi ülkelerde ise “siyasi risk” faturasının büyüdüğüne dikkat çekiyor. “Hamili kart yakınımdır” döneminin sonu geliyor”… HaberTürk Gazetesi yazarı Serpil YILMAZ
http://www.haberturk.com/yazarlar/serpil-yilmaz-2155/1176411-tahsilat-tuzagina-dusmeyin